10 lectii utile din cartea lui James Clear, Atomic Habits
Atomic Habits de James Clear a fost prima carte de dezvoltare personală pe care am citit-o anul acesta. Cartea este un bestseller internațional, adică este foarte apreciată de lumea întreagă. Mie mi-a plăcut foarte mult, și m-am gândit să povestesc despre ea și pe blog.
Sunt de părere că, obiceiurile de zi cu zi produc cu adevărat schimbarea. Nu cred în epifanii și succes peste noapte, sau poate există, dar doar în filme. În realitate, pentru a-ți construi o viață mai bună, trebuie să muncești zi de zi și să faci schimbări care la prima vedere par mici dar au un impact mare în timp.
Obiceiurile pe care le avem sunt de fapt cele care ne definesc identitatea, și, până la urmă, viață. În cartea “Atomic Habits” James Clear oferă soluții concrete care ne ajută să scăpăm de obiceiurile proaste și să facem loc unor obiceiuri bune în locul lor.
10 lecții desprinse din Atomic Habits, pentru cei care conștientizează că trebuie să facă schimbări dacă vor să își atingă adevăratul potențial.
1. Obiceiurile sunt săbii cu două tăișuri. Cele rele te pot tăia în aceeași măsură în care cele bune te pot ajută să progresezi.
2. Succesul este produsul rutinei zilnice, nu al schimbărilor făcute o dată în viață.
3. Cea mai bună soluție pentru înlăturarea unui obicei negativ este să îl faci impecabil. Sporește-i dificultatea de manifestare până într-acolo încât opțiunea de a acționa să nu mai existe.
4. Cea mai practică modalitate de a schimbă cine ești este să schimbi ceea ce faci.
5. Senzațiile pozitive cultivă obiceiurile. Cele neplăcute le distrug.
6. Cu cât efectul unei greșeli este mai rapid și costisitor, cu atât învățăm mai repede.
7. Apă fiartă poate înmuia un cartof dar întărește oul. Nu ține de voință ta să te naști cartof sau ou, dar poți alege un joc în care este mai avantajos să fii tare decât să fii moale. Dacă găsești mediul favorabil, poți transformă o situație dezavantajoasă, într-una favorabilă.
8. Cea mai mare amenințare care planează asupra succesului este plictiseală, nu eșecul.
9. În formarea unui obicei, cheia este repetiția, nu perfecțiunea. Nu trebuie să studiezi toate detaiile unui obicei nou. Trebuie doar să exersezi. Repetiția e mama inavaturii și este una dintre cele mai importante etape ale formării unui nou obicei.
10. Singură modalitate de a excela este să devii fascinat de a face mereu același lucru. Trebuie să te îndrăgostești de plictiseală.
Cred că această carte este una dintre acele cărți, pe care nu este îndeajuns să le citești doar o dată în viață.